Mától indul a Magyar Képmesék

Pár hete hirtelen felindulásból elkezdtem összegyűjteni a Readerembe az összes magyar fotóblogot. Persze ez egy lehetetlen vállalkozás.

Túl széles az internet ahhoz, hogy minden fotóblog felkerülhessen a listára (csak a freeblog rendszerében közel ezer fotóblog van jegyezve - ki tudja, mennyi az inaktív?). Nem is állítanám ezért, hogy az itt szereplő blogok a legnépszerűbbek, vagy legjobbak. Egyszerűen csak ezeket találtam meg eddig.

És tulajdonképpen ez adta az ötletet a Magyar Képmesékhez.



A Magyar Képmesék egy Facebook csoport lesz, ami ajánlóként fog működni ezekhez a blogokhoz. Olyan képek kerülnek majd bemutatásra, amik megtetszettek a hírfolyamból. Nem fotókat fogok lopkodni a fotóblogokról, csak linkeket adok a bejegyzésekhez.

Teljesen szubjektív válogatás lesz. Szeretnék az átlagosnál picit igényesebb színvonalat tartani. Ha ez azzal jár, hogy kevesebb lesz a tartalom, vagy egy blog sokszor ismétlődik, akkor ez van. Legyen a szerzőnek is jó érzés a kiemelés, meg legyen a nézők számára is élmény a nézegetés. Ez a cél.

Az alapelvek ezek:

- Jó kép. (hehe. ennyi. minden, ami a jó kép fogalmát szerintem kimeríti. érdekes, meglepő, szép, elkapott, vicces)
- Tartalmas, érdekes, közérdekű írás.
- Nem reklámozni szeretnék. Aki a napi iparosmunkájából csinál blogot (esküvő, csecsemő, portré, stb) nem fog minden bejegyzésével megjelenni.
- Nem fűznék kommentárt a képekhez. Nem szeretnék kritizálni, vagy az egekig magasztalni senkit. Viszont nem tiltom meg, hogy bárki a kommentekben kifejtse véleményét bármelyik képről is. Ez lenne valójában a csoport lényege: beszélgessünk, lájkoljunk, tanítsuk egymást, szervezzünk dolgokat, szerezzünk barátokat, ellenségeket.

Kepmesek2



(first order of business: a lista még a héten ki lesz bővítve a tumblres fotóblogokkal)

A 360 fokos interaktív gömbpanorámák témája

A tegnapi budapesti párnacsatáról készült egy elképesztőenlátványos és interaktív gömbpanoráma a kerekterek.hu jóvoltából.

Nem sok ilyet láttam eddig, úgyhogy szétnéztem neten, mik vannak még a témában. Mint kiderült, a kerekterek jóval több, mint egyszerű hobbiproject: a fotóst európa legjobb technikai szakemberei közt tartják számon ebben a műfajban. Teljesen jogosan, ahogy az eddigi munkásságát elnézem.

Felületes utánaolvasásból hamar kiderül, hogy a képek elkészítéséhez egy halszem obi kell és egy darab váz, meg állvány. A trükk az összeillesztésben van, erre vannak célszoftverek. Egy egyszerűbb gömbpanoráma 20-30 képből áll. Ha valaki szeretné kipróbálni magát a témában, a 360cities.net a kiindulópont tutorialokkal, példákkal, gigapixelekkel, közösséggel. Hajrá!

Keresgélés közben találtam rá erre a Norvég országimázs oldalra is, ahol helikopterekről gömbpanorámázták körbe a turistacsalogató tájakat, a helyszínek közt térképen ugrálhatunk. Masszív eyecandy.


Hopp, és ezek a dolgok embedelhetők is. Csodálatos!

Kerio Volcanic Crater in Iceland