Egy iphone bőven elég?

Még ha a legjobb kamera mindig is az lesz, ami épp nálad van (Chase Jarvis? vagy Ansel Adams?) az iphone egyáltalán nem az.

Nem tudom, hogy az AP-s afganisztáni sorozattal indult-e ez az őrület, de azóta kijött egy moszkvai iphone riport is a NYT Lensblogján, és ma ráakadtam az Alleyes iphone view of india galériájára.

Az amúgy is gyengén muzsikáló telefonos optikák közül talán az iphone kamerája a legrosszabb. Ezen az egydolláros polariod appok, meg a PSmobile sem fognak segíteni, csak trendi effektekkel elfedni. Miért akarna akkor bárki, tudatosan, szar minőségű végeredményt produkálni? A választ talán a Simpsons (s21ep16) eheti része adja:

"Hey! As a youth, if i dont hear a computer word every couple of sentences, im outta here."

Egyszerű néző csalogatásról van szó, nem többről. A kutya sem kíváncsi már az afganisztáni sorozatokra, amiket hetente - havonta - naponta? az arcunkba tolnak, lassan kilence éve. Fel kell dobni valamivel az unalmas harctéri tudósításokat.

Szó sincs arról, hogy az egyébként kiváló riporter meg szeretné mutatni, hogy egy iphonennal is remek pillanatképek készíthetők. Sokkal inkább arról, hogy iphonennal kell odacsalogatni a látogatót a galériához, mert a 'weekly afghanistan' sorozatot már egyre kevesebben nézik.

Ha innen közelítjük meg, akkor elég szomorú az ilyen riportokat végignézni, bármennyire is hangulatos életképek valójában.

(a szerző ettől eltekintve boldog iphone tulajdonos)

Csináljunk fürdésálló Nikon D300-at!

Vagy csak hülyét magunkból, a biztonságban tudott felszerelés látszatát keltve.

Cinetrip Party

Nemrég Cinetrip-en voltam fotózni a Rudas gyógyfürdőben, erre az alkalomra rögtönöztem az alábbi  óvinézkedéseket. Vízben kellett fotózni, pancsoló-fröcskölő partyzók között az egyik teremben, és extrém páratartalom mellett a másikban.

Az ötlet az volt, hogy minden rést ledáktépelek (van erre jobb szó?), amit csak találok a vázon - ezzel is csökkentve a veszélyét, hogy valahogy víz kerül a rendszerbe. Mivel ez távolról sem tűnt kielégítőnek, szemeteszsákba dugtam a gépet és a végén lyukat vágtam rajta az objektívnek.



 A napellenzővel valamennyire rögzítettem az obit a zsákhoz, aztán vastagon körbetekertem dáktéppel, így stabil maradt az egész. Nem mozgott, nem csúszott el, és nem is jutott be mellette víz a zsákba.
Az egyedüli sebezhető pont a frontlencse maradt, ide viszont nem tudtam semmit tenni, nyilván.

Munka közben úgy ügyeskedtem, hogy lehetőleg ne érjek vele a vízbe, vagy ha mégis, akkor csak a szemeteszsák merüljön. Ezt sikerült is tartani, még úgy is, hogy a vállig érő vízben fel-fel csaptak a hullámok körbe a zsákon. A csurom vizes szatyorból teljesen száraz gépet húztam ki minden alkalommal, mikor kimentem a medencéből ellenőrizni, vagy obit cserélni (minden obinak csináltam egy saját szemeteszsákot, és csak a vázat tettem egyikből a másikba).

Cinetrip Party

Az igazi probléma egyébként nem is a vízbemenetel volt, hanem a fürdőzők, akik ha nem akarták, hogy fotózzam őket, elég egyszerűen tudtomra adták egy barátibb fröcsköléssel. Volt aki csak simán jófejségből kezdett el pocsolni, mert azt hitte nem veszem észre a zsákba bújva, de ez is mind belefért. Élveztem a dolgot.

A párával a szaunában viszont így sem lehetett mit kezdeni (nem is ettől vártam a csodát). Hiába hagytam 5-10 percet akklimatizálódni a gépet, ugyanúgy másodpercek alatt párásodott a lencse. Itt csak úgy lehetett fotózni, hogy minden kép után letöröltem a frontlencsét, aztán 3-4 másodpercem volt a következő kép elkészítésére, mielőtt újra teljesen belepte a pára a lencsét és a keresőt egyaránt.

 Igazi kihívás volt, szerintem ismételni is fogok még.

Cinetrip Party


Canonfieldreviews.com - Kiütéssel győzött a Nikon

A canonfieldreviews.com-ot jegyző Ole Jorgen Liodden átállt a sötét/világos oldalra(kinek melyik áll közelebb a szívéhez). A legutolsó postban végigkövethető a folyamat, melynek végeredményeképp a szerző megtért.

The following weeks I did more field tests with fast moving birds, high ISO shooting and difficult light conditions. After 5000 exposures I was so happy with the image quality, sharpness and colors of my pictures from Nikon D3S and Nikon D3X, that I decided to sell all my Canon gear. This was a shocking decision for me, Canon and my photo colleagues. I´m 100% sure that this was the right decision.

First of all, I will do no more Canon field reviews and I will also soon make a link to a new site: nikonfieldreviews.com

Természetfotókkal indult, rácsodálkozott a gép pontosságára és látta, hogy ez jó.

Mostohább körülmények következtek kevés fényben, magas ISO-n, gyorsan repülő témával. Megbabonázta a gép gyorsasága, a képminőség, és belátta, hogy ez jobb.

Eladta minden felszerelését, és Nikonokat vásárolt belőle. Jót cselekedett.

 (Nem kell ám ezt komolyan venni tőlem. Ha Canonos lennék, akkor Canonért rajonganék vallásos fanatizmussal, mert hasonlóan jók)


FYI: Liodden a spitzbergákon csinált sorozatából készít könyvet. A helyről válogattam egy Nagyítást is a hvg.hu-ra. Gyönyörű hely. Mennék.