Az animgif az új videó


Tumblr-en pörgött erről pár napja egy topik, de most a The Atlantic képszerkesztőinek is felkeltette a figyelmét ez az újfajta ábrázolásmód, ami jól ötvözi a mozgókép nyújtotta dinamikus hangulatot az illusztrációnak szánt képek megszokott stílusával.

Az ötlet tulajdonképpen nem új. Az animgifeket már régóta szeretjük (z0r.de mindörökké), de ezekkel a képekkel egy teljesen más felhasználási módja is kibontakozni látszik a technikának. Felhasználóbarátabb, könnyebb, egyszerűbb mint a flash, és minőségromlás nélkül lehet igényes illusztrációnak használni.

Jamie Beck New york-i fotós adta ötletének  a cinemagraph nevet, tumblr-én rengeteg hasonló mozgóképet lehet megnézni, de azt hiszem ebből az egyből is jól átjön a hangulata.

Nem tudtom, ti hogy vagytok vele, de bennem az az érzés kezd egyre erősebb lenni, hogy a kép már tényleg kevés. Kíváncsi vagyok mi történt az exponálás előtt, mi történt utána, de nem akarok tízperces videókat nézni. Az ilyen 2-3-5-10 másodperces, jól kiválogatott snitteké a jövő, ezt szentül hiszem.

Időjárásálló vázat vegyetek, mert az jó

Szeretném küldeni ezt a képet minden (általában nem fotós) ismerősömnek, aki szörnyülködve kérdi, hogy miért nincs lencsevédő kupak az objektívemen, meg nem félek-e az oldalamon hordani így a gépet.

Ez a fotós volt ilyen kis malac, madárfotózás közben (a gép ebben az állapotban működőképes).
Mondjuk, az én vázam is kb. így nézett ki tavaly a Szigeten, mikor a saras képeket csináltam


Adobe alkalmazások irányítása ipadről

Az ipad2-vel szemezve azt mondtam magamnak: Egyetlen okot adjon rá az eszköz, amire ráfoghatom, hogy nem csak céltalan örömforrásként használnám, hanem dolgozni is fogok vele. Mióta kipróbáltam, nem tudok elszakadni az érzéstől, hogy nekem mindenképp ipad-en kell olvasgatnom a fotelban ülve, de ezért az élményért egyelőre még halasztanám a vásárlást.


És tessék, ma megérkezett az égi jel: Az Adobe kiadott egy fejlesztői csomagot, amivel ipad alkalmazásokhoz készíthetők kiegészítők, valamint három saját appot, amivel már Wi-Fi-n keresztül, ipad-ről vezérelhető a Photoshop:
  1. Easel - ipad rajzprogram, a kész rajzokat elküldhetjük Photoshopba.
  2. Nav - A toolbarokat és az ablakokat kezelhetjük vele.
  3. Color Lava - A színpalettákban turkálhatunk, rendezgethetünk.
Miért jó ez nekem?

- Balkezesként kényelmetlenek a jobbkezesekre tervezett gyorsbillentyűk. (Erről már sokat sírtam korábban tumblr-en)

- Az is rászokik a gyorsbillentyűk használatára, aki nem tudja fejből az összes kombinációt (én) - ábrákon keresztül minden sokkal könnyebb.

- Idő kérdése és kijön egy ipades Lightroom vezérlő, megnyílik az út a komolyabb ipad-adobe intergrációra.

- Ha nemsokára a Wi-Fis memóriakártyáról ipadre küldjük a képeket és ott szerkesztjük, onnan küldjük tovább, csodálatos világban fogunk élni.