Képnézegető alkalmazások iphone-ra

Májusban szinte egyszerre jött ki iphone-os képnézegető alkalmazásával a Boston.com Bigpicture rovata és a Magnum ügynökség, valamint a Cooliris is nemrég tette elérhetővé az iphone-ra fejlesztett verzióját. 

Miközben a Reuters, a NYTimes és a WallStreetJournal is ipadre fejleszti a hasonló képes szolgáltatásokat, csak remélni lehet, hogy a két platformra párhuzamosan fognak jönni a frissítések (és miért ne jönnének? - a két eszköz eleve más felhasználási területre lett tervezve, ugye.)

Iphone-on is viszonylag élvezhetőek maradnak az online galériák (mondjuk a hvg.hu nagyítás csak portré módban), a flickr alkalmazásával az oda feltöltött fotók is gond nélkül fogyaszthatók, viszont akkor jön a Cooliris és rátesz egy lapáttal a képnézegetés élményére.

Nem csak a flickr, vagy picasa albumok/toplisták böngészhetők vele áttekinthetőbben, hanem tematikus (google images) keresőt is kapunk mellé. Összeköthetjük Twitter accountunkkal és az ismerőseink twitteren megosztott fotóit is legyűjti, elboldogul az RSS-feedekkel is, így mindenki megtalálja az útját vele kedvenc online galériájához.

Az alkalmazásból megoszthatunk képeket twitteren, eltehetjük kedvencnek, amit aztán a Cooliris desktop klienssel is szinkronizálhatunk. Nekem ez az _a_ funkció mobil alkalmazások esetében, ami musthave. Ha napközben keresgélek valamit a telefonon, azt nem csak unalomból teszem, hanem szeretném utána otthon onnan folytatni, ahol a telefonon abbahagytam. 


A mobil alkalmazás felülete az évek óta ismert desktop verzióhoz hasonló 3D képfal, viszont mindezt ujjal vezérelni: tologatni, nagyítgatni, dobálni tényleg élmény.

A cooliris ingyenes app. Hülye aki nem szedi le. (egyetlen hiányossága, hogy a telefonon lévő képeket nem lehet vele böngészni)


A Boston.com Bigpicture rovata volt talán az első nagyformátumú képgaléria annak idején (vagy egyike az elsőknek, de mindenképp a legismertebb), most ők lettek az úttörők a mobil alkalmazások terén is. A program letölti, leméretezi a rovat képeit. Gyorsabb és kényelmesebb böngészést tesz lehetővé. 
Ha már fizetős, megcsinálhatták volna, hogy a képek offline is elérhetők legyenek. Így csak egy szebb kezelőfelülettel kapunk többet, mint a -

- Bigpicture nevű ingyenes alkalmazással, amiből szintén elérhetők a Boston.com galériái, mobilra optimalizált verzióban. Igaz, valamivel butább és kevésbé esztétikus kezelőfelületen keresztül.
A Magnum ügynökség nemrég megjelent iphone appja 3 EUR-ért tölthető iTunesból, amiért 101 híres magnum fotót kapunk a telefonunkra. Az alkalmazásból ezután ~1EUR áron tölthetők le folyamatosan riportsorozatok (meg ahogy elnéztem, néhány ingyenes is).
Én félnék feltelepíteni, mert a gatyámat rá tudnám költeni, és azért a fotók mégis csak a telefonon maradnak. Kicsiben.


Bármennyire is magas minőségű képekről van szó, azt hiszem eljönne az az időpont, amikor sajnálnám rákölteni a pénzt. Aztán ott van az a tényező is, hogy az ilyen fotók igazi ereje nagy méretben érvényesül, az apró részletek által. 

Iphone-ról napközben a napi híreket akarom követni képekben, vagy csak unaloműzőnek lapozgatni a látványos galériákat tak-tak-tak(TM) módszerrel. A Magnum fotói nekem egy magasabb kategóriát képviselnek. Olyan képeket, amihez le kell ülni és kényelmesen befogadni őket. (iPadre tökéletes lesz)


Kapcsolódó alkalmazások közt találtam még rá a Reuters ingyenes alkalmazására is, ahol szintén gazdag képgalériát lehet böngészni régiók szerint. Képgalériás böngészője másik hírügynökségnek rajtuk kívül azt hiszem nincs is.
Ha bárki tud ezeken kívül hasznos képnézegető appot, ne habozzon megosztani!

NYTimes világmozaik - teljes galéria

Elkészült a teljes Moment in Time adatbázis, több tízezer képpel. Komoly beleéléssel lehet nézegetni a galériát,  ha naivan hiszünk benne, hogy tényleg mindegyik kép ugyanabban a percben / pillanatban készülhetett.

 Már maga az arhívum megvalósítása is látványos: az azonos helyen és tematikában készült fotókat tornyokban egymásra rakodva lehet végignézni.


 A szerkesztők szerint az egyértelműen más időpontban készült fotókat (eltérő napszak, eseményfotók stb) nem tették bele a válogatásba, így nagyjából meg is van az az illúzió a képek nézegetése közben, hogy miközben valahol Afrikában marhákat terelt hazafelé egy kisgyerek, a világ túloldalán mások épp szappanbuborékot fújnak egy szikla szélén ücsörögve, vagy a délutáni süteményüket szeletelik egy tea mellett.

Bónuszként a Marson robotoló Opportunity is küldött egy képet az eseményre, ezzel a kezdeményezés jócskán túllépte a bolygónk szabta szűkös korlátokat.

Fantasztikus.

Hogy mennyire volt sikeres a felhívás, talán abból látszik a legjobban, hogy Budapest - Hungaryből ugyanarról a helyről két kép is készült:

Én a Moszkva téren az újságárus mellől fotóztam ugyanazokat a virágárusokat, akiket - mint ma így kiderült - Kecskeméti Dávid is. Bár feltehetően nem ugyanazon a napon, hacsak nem ment haza átöltözni egyikőjük. :Dui: nézd anyu, kinn van a fotóm a New York Times honlapján.

A győzelem napja akkor és most, képekben

1945. Május 8-án tették le a Német csapatok a fegyvert Berlinben, azóta ünneplik Oroszországban május kilencedikén a győzelem napját, idén 65. alkalommal. Két galéria a két oldalról, 65 év távlatában:

A Spiegel Online galériája - a győzelem napja 1945-ben, Berlinben

A SacramentoBee Frame galériája - ugyanez a nap 2010-ben, Moszkvában