Mennyire öngyilkos dolog Csernobilban fotózni?

Gerd Ludwig egy egészen elhivatott fotós. Négy nap múlva ér véget a kickstarer.com-on szervezett gyűjtése, ahol eddig húszezer dollár jött össze közösségi adományokból, így folytatni tudja a Long Shadow of Chernobyl történetét.


Olyan helyeken fotózott eddig Csernobilban, ahol a legkomolyabb védőfelszerelésben is huszonöt perces műszakban dolgoznak a munkások. Ennél többet egy nap nem is lehet a sugárzó romok közt tölteni egészségkárosodás nélkül.

Dokumentálni szeretné a helyreállítási munkákat, az egykori lakosok életét - akik közül többen visszaköltöztek a környékre, a nyilvánvaló veszélyek ellenére - a sugárzás hatását a környezetre és az emberekre. Az eddigi képeit a honlapján lehet megnézni. Egészen bámulatosak. (Nem olyan trágya HDR, mint ami kering állandóan csernobilról.) Ugyanitt rengeteg infó a katasztrófáról, és a 25 év alatt végzett helyreállítási munkákról. Talán Japánban nem ismétlődik majd ugyanez.

Komoly vállalás, főleg mert munka közben maga is állandó sugárzásnak lesz kitéve. A pénz jelentős része pedig erre, védekezésre megy el. Gyakran kell kamerát és védőruhát cserélnie, csak a speciális autó és a sofőrje, amivel közlekedhet a reaktor közelében, napi 600 dollárba kerül.

Nincs az a kiadó, amelyik teljes egészében finanszírozni tudná ezt a tervet, ezért a szokatlan (számomra például teljesen új, de én barlangban élek) felhívás a források előteremtésére.

A támogatók a befizetett összeg nagyságától függően nem csak felkerülnek a szponzorok listájára, de cserébe printeket, képeslapokat kapnak a fotóstól, díszpéldányt a készülő könyvből, személyesen találkozhatnak Gerddel egy portfolió konzultációra, stb.

Ha lehet választani, akkor ez a jövőkép a szimpatikusabb a közösségi médiáról, nem pedig az, amiről nemrég írtam a líbiai események kapcsán. Inkább a közösség támogassa a tehetségeket a színvonalas munkában, minthogy tehetségtelenek közössége árassza a nézhetetlen tartalmat.

Körülnéztem a kickstarter.com-on, mert tényleg teljesen kimaradt az életemből, hogy ilyen is van. Rengeteg fotós projectet lehet támogatni, a Magnumnak például külön alapítványa működik itt - ha éppen sok felesleges pénzünk lenne adakozni. És nem is ez a csernobili gyűjtötte eddig a legtöbb pénzt. GMH!


Néhány tetoválós kép a hétvégéről

A hétvégén voltam két tetoválós rendezvényen is. Az egyik a Budapest Tattoo Convention, a másik a Tattoo Expo.

Nem értem miért kellett egymásra szervezni a kettőt, egy időpontra. Két csonka rendezvény lett az eredmény, amik önmagukban nem voltak túl izgalmasak. Sőt. Bár a hazai tetoválós közösség ezek szerint olyan hatalmas és szerteágazó, hogy képtelenség lett volna a kettőt egyeztetni. Ezt jó tudni.

Úgy terveztem egész hétvégén ott fogok fotózgatni a Lurdyban, de ehelyett alig 1-2 órát sikerült csak, a kettőn összesen . A két szépségversenyen, amiről élménybeszámolót a díványon olvashattok. Azért magyarázkodok ennyit, mert így nem jött össze olyan anyag amilyet akartam, csak pár használható kép.


Csináld magad főhadiszállás a nemzeti ünnepre

Akkor és ott nagyon büszke voltam rá, hogy így feltaláltam magam. Innen képszerkesztgettem másfél-két órát, amíg a laptop le nem merült. De egész délután elüldögéltem volna itt igazából.

Kell ennél több? Őszintén. Kell ennél több?