Melyik új Windows 8 funkciót miért kapcsoltam ki az első indítás után?

Én aztán igazán megadtam az esélyt a Windows8-nak, hogy 8600 forintért megváltsa a világomat. Nem sikerült neki.

Első indítás, első csalódás

Nincs két képernyőre optimalizált felület. Csak az egyik vagy a másik monitoron jelenik meg a csempe felület (ezt állíthatom is!), a másikon a klasszikus windows nézet marad, a régi ikonokkal, háttérképpel, mindennel. Mindkét monitor kap viszont egy startmenü sávot, amin ugyanaz van a két képernyőn - nem baj, mert értelme sem sok van: a felületnek az lenne a lényege, hogy ne a régi ikonokat használjam, hanem a csempét. Ugye

Tumblr_mckegtpw3z1qzz4nyo1_500

Nézzük akkor csempe elemeit

Kezdjük ott, hogy az egész felületnek nem látom az értelmét. Nem tudom azt megcsinálni, hogy az egyik képernyőn ott a csempe, a másikon meg dolgozok, mert amint átkattintok az üres képernyőn megnyitott ablakra, eltűnik a csempe és csak az üres háttérképet látom. Nem lehet ezt lockolni?

A csempe felületnek akkor lenne értelme, ha egy olyan kiinduló oldal lenne, amin dolgozni tudok (értsd: megnyílnak benne az alkalmazások, vagy legalább böngészhetek) vagy legalább hasznos infókkal (emailek, üzenetek, rss hírek) látna el munka közben. De ez nem így van, mert ha megnyitok valamit, akkor eltűnik a csempe és csak az üres háttérképem marad a helyén.

Ennél még a sufnituning widgeteknek is több értelmük volt, mert legalább folyamatosan jelen voltak.

Nagyjából egy dologra jó a csempe: bámulni a szépen dizájnolt felületet. Tényleg szép. Tetszetős, meg minden.

E-mail kliens: ez teljesen jó. Gmail bekötve hibátlanul. Szép. de a megírt email elküldéshez a monitor túlsó sarkába kell kattintanom. Miért? Cserébe elvesztem a gmail egyéb integrált szolgáltatásait úgyhogy használni biztos nem fogom, de tényleg szép.

Naptár: ugyanaz, mint a mail kliens. Szép és jó. Ennyi

Áruház: vehetnék alkalmazáskat, amiket amúgy a telefonomon vagy az ipademen már használok.

Térkép: google maps light, de szép gyors.

Travel: ezt nem is értem. Országokról lehet képeket nézni. Tényleg, ennek mi értelme?

Skydrive: az iCloud és a dropbox korában nem fogok hasraesni tőle, de majd meglátjuk mennyire kell ez harmadiknak még.

Üzenetek: egyszerre vagyok elérhető minden bekötött fiókban, egyszerre ömlesztve látom az összes kontaktomat, a dizájnos felületen pedig nincs! név szerinti! keresés! HELLÓ

Itt egy kis kitérő a Sync-re: Jó dolog a sync, össze is kötöttem a windowssal a Facebook és a Twitter accountomat, de a windows fiókhoz kötelezően jött a nagyjából hat éve nem használt MSN fiókom, aminek a kontaktlistáját megváltoztathatatlanul előre emeli a rendszer és prioritásként kezeli mindenhol. Minden kezdőképernyő ismeretlen felhasználókat és teljesen inaktív kapcsolatokat tol az arcomba feleslegesen.

 IE: Bitch please, hagyjuk már egymást. ugyanez vonatkozik a élő csempébe erőltetett Bing keresővel. Miért nem lehet a helyére Google keresőt tenni?

Hírek: Nagyon jó, hogy lenne egy integrált rss reader, ehelyett az előre bekészített híroldalak közül válogathatunk földrészenként, magyar portál persze nincs a kínálatban. Gondolom majd lesz.

Tőzsde widget: nem használom

Időjárás: sosem láttam még ilyen szép felületen, hogy milyen az idő. Maradhat

Játékok - zene - videó - nemtudommivoltottanegyedik: szorri, de nincs Xboxom, van viszont Winamp - VLC

És az igazán geci újítás, hogy a felület nem a megszokott billentyűzetkiosztásokra reagál: esc-el például nem tudok kilépni semmiből, hanem a windows gombot kell spamelni a billentyűzeten a navigációhoz. Nem ért a rendszer a Home, szörcs, email és hasonló funkcióbillentyűkből sem, pedig ezek mind a hatékony munkát szolgálnák (na jó, egyedül a szörcs működik)

Ezzel ki is merítettem az induló csempéket. Két használható elem maradt (mail és időjárás...), amiért cserébe egy egész monitort betakaró, funkció nélküli, fel-le ugráló (ablakok nyitása-bezárása után) felületet kapok cserébe. És nincsen start menüm, amit mondjuk már eddig se sokat használtam, de amikor kellett, legalább kéznél volt, és nem úgy kellett elővarázsolni a rendszer mélyéről.

Facebookon egész jól összefoglaltuk két mondatban, hogy mi ez a win8: veszel egy kávéfőzőt, aztán lecseréled az újra, ami sokkal jobban néz ki a szobában, de minden gombját felcserélték, és rádásul a kávé is a gép hátulján jön ki, viszont poharat már nem tudsz alátenni.