Mihez kezdhet a tolvaj egy lopott Leicával Magyarországon?

Ellopták ma Brad Pitt Leica S2-jét (a képen nem S2 van) a József Attila lakótelepi forgatási helyszínről, amíg Pitt lerakta egy szünetben. Frusztráló érzés lehet a tolvaj számára, hogy alig fog tudni mit kezdeni az értékes zsákmánnyal.

Eladja használtan? Itthon biztosan nem. Ha fórumokon vagy apróban hirdetné használt gépként, azonnal le is bukik. Leica S2-t nem árulnak csak úgy, használtan. Ha mégis, papírok nélkül ki ad érte milliókat?

Lehet, hogy fogalma sincs róla mit lopott el és beviszi az első használtkereskedésbe, ahol jól átveri az árus. Ad neki érte pár százezret és boldogan él vele. Vagy a becsületes boltos esetleg értesíti a hatóságokat a nyilvánvalóan lopott gépről.

Használja? Fotómegosztókon vagy bármilyen hazai netes publikálással elég könnyen lebukhat az egyedi képminőséggel, meg az exif adatokkal. Kockázatos. Talán az egyetlen felhasználási mód ha saját műteremben, négy fal közt használja.

Ha utcán-fotós társaságban a nyakába veszi, szintén garantálható a lebukás. Legalábbis a méregető szempárokat és a kellemetlen kérdéseket nem tudná kikerülni.

Mit kezdhet a memóriakártyával? Exkluzív és megismételhetetlen fotók a világ legkeresettebb celeb párjáról. A képek darabja érhet annyit, mint maga az ellopott fényképezőgép. Mégis, ha megpróbálja eladni őket, szintén azonnal lebukik.

Frusztráló érzés lehet Leciát lopni.


Budapesti tesztképek az új Nikon 24mm F1.4 objektívvel

A photographyblog.com hazai szerkesztője (Árva-Tóth Zoltán) tesztelte Budapesten a minden-Nikonos-édes-álma kódnevű objektívet, az új 24mm F1.4-et.

Biztos hálátlan feladat lehet úgy tesztelni, hogy a lencsének igazán nincs se gyenge pontja, se versenytársa. Mindenki tudja, hogy ha a Nikon kétezer fontért ad egy fix 1.4 lencsét, annak az árán kívül semmilyen baja nem lesz.


A teszt konklúziója, hogy a lencse tökéletes, de drága - igazán csak annak éri meg, aki két fixxel szeretné leélni az életét, egy 24mm-el és egy 85mm-el. De ezt ki ne szeretné?

Háztűznéző a Nemzetközi Űrállomáson

Ma felkerült egy videó youtubera az ISS-ről, amin Scott Kelly űrhajós (nem összekeverendő Scott Kelby fotókönyv-gyártó kisiparossal) bemutatja a kupolát, ahonnan a földet szokták fotózni. A videó végén menőzik egy kicsit a fényképezőgépével is. Igen. Me Jelly. (Arról már írtam, hogy a NASA űrhajósainak meg kell tanulnia fotózni.)



És ha már NASA: Múlt hét péntek délután bejelentették, hogy rendkívüli sajtótájékoztatót tartanak hétfőn (ma) egy páratlan felfedezés kapcsán, amit a Chandra űrtávcső követett el a napokban.

Egész hétvégén vártam hogy végre bejelentsék melyik bolygón találtak értelmes földönkívüli életet, de csak a legfiatalabb (harminc éves!) fekete lyukat fedezték fel. Uncsi!