A 360 fokos interaktív gömbpanorámák témája

A tegnapi budapesti párnacsatáról készült egy elképesztőenlátványos és interaktív gömbpanoráma a kerekterek.hu jóvoltából.

Nem sok ilyet láttam eddig, úgyhogy szétnéztem neten, mik vannak még a témában. Mint kiderült, a kerekterek jóval több, mint egyszerű hobbiproject: a fotóst európa legjobb technikai szakemberei közt tartják számon ebben a műfajban. Teljesen jogosan, ahogy az eddigi munkásságát elnézem.

Felületes utánaolvasásból hamar kiderül, hogy a képek elkészítéséhez egy halszem obi kell és egy darab váz, meg állvány. A trükk az összeillesztésben van, erre vannak célszoftverek. Egy egyszerűbb gömbpanoráma 20-30 képből áll. Ha valaki szeretné kipróbálni magát a témában, a 360cities.net a kiindulópont tutorialokkal, példákkal, gigapixelekkel, közösséggel. Hajrá!

Keresgélés közben találtam rá erre a Norvég országimázs oldalra is, ahol helikopterekről gömbpanorámázták körbe a turistacsalogató tájakat, a helyszínek közt térképen ugrálhatunk. Masszív eyecandy.


Hopp, és ezek a dolgok embedelhetők is. Csodálatos!

Kerio Volcanic Crater in Iceland

1 megjegyzés:

 1. Szia!

  Köszönöm, de zavarba hozol :)

  Az oldalam tényleg csak hobbiproject, és magamat sem tartom profi fotósnak.

  Egyébként a 20-30 kép mondjuk egy 18mm -es lencsére igaz, halszem segítségével 5-8 képből megvan a gömb. Ebből az én esetemben egy kb 30mpx -es kép nyerhető, gigapixeles képeknél akár több 100 vagy 1000 fotót csinálnak.

  Köszönöm!

  VálaszTörlés