Ez volt az első fotó, amit feltöltöttek az internetre

Fantasztikus találat a Gizmodón.

Rengeteget gondolkodtam rajta, mi lehetett az első kép az interneten, de így, ezt, most magam előtt látni, valami egészen elképesztő.

A fotón a CERN kutatóiból álló énekes csoport látható, a képet maga Tim Berners-Lee színezte és  konvertálta .gif-be egy maces photoshop valamelyik ősi verzióján, majd töltötte fel az internetre.

A képet az egyik fejlesztő lőtte a CERN-ben egy Canon650-es géppel, 1992. július 18-án lesz húsz éve, hogy elkészült a fotó. Nem akartak vele történelmet csinálni, a szinte kizárólag fizikusok által használt szöveges internet idejében mindössze jó mókának tűnt feltölteni egy képet, amin négy szexi csaj pózol.

Feltöltés közben elhangzott a "Why? - Because sex sells. It’s media. You put a pretty girl in the media, people will notice the media. And whatever is around the pretty girl? Sure.” mondat is. A Vice.com szépen utánajárt a történetnek.

Húsz évvel járunk az első fotó feltöltése után. Ma egy nap

250 millió fotót töltenek fel Facebookra;
4.5 milliót Flickrre;
60-at másodpercenként Instagramra;
...és ez csak a három legnépszerűbb a tucatnyi fotómegosztó, blog és mikroblog közül.

3 megjegyzés:

  1. Atyaúristen. Ezért kár volt az internetet bevezetni.

    Nem a képre mondom, hanem erre a zseniális fordításra.

    Internet = WEB?

    Fasza.

    Gondolkodjál már. Ez a weben lehetett esetleg az első kép. Internet a 60-as évektől van. És már tíz évvel azt megelőzően lovas-meztelen nős képeket cserélgettek a useneten, mint ami a web születésének az időpontja.

    VálaszTörlés
  2. Ez az első kép ? Ettől már egy picivel izgalmasabbat is feltölthettek volna :(

    Fizikusok :S pöff

    VálaszTörlés
  3. Szőrszálhasogatás - amiért most jóelőre elnézést kérek - de fontosnak érzem: nem az internetre, hanem a World Wide Webre töltötték fel ezt a képet elsőként. A web előtti interneten csodás dolgok voltak: kis felbontású képek, gopher oldalak, ascii pornó meg egyebek. (Épp csak kapcsolódik http://laughingsquid.com/jason-scott-presenting-before-the-lol-at-roflcon/)

    Ami igazán lenyűgöző, hogy a Cernettes képének feltöltésekor a HTML nyelv még nem rendelkezett a kép beszúrására szolgáló IMG taggel. Azt csak 1993-ban javasolta Marc Andreessen: http://1997.webhistory.org/www.lists/www-talk.1993q1/0182.html (a linket a MeFi közössége ásta elő)

    VálaszTörlés