Clonestamp kongresszus Észak-Koreában?

Azt hiszem elég komoly hamisított képre akadtam ma. Érik a következő Igaz-hamis történelem bejegyzés.

Délután a hét képei Nagyításba válogattam volna be ezt a fotót az MTI kínálatából. A képaláírás szerint:
A KCNA észak-koreai hírügynökség által kiadott felvétel, amelyen KIM Dzsong Il első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára (az első sorban, középen) a párt vezető testületének tagjaival fényképezkedik Phenjanban. A falon Kim apjának az államot megalapító Kim Ir Szennek a portréja látható.

Az alábbi kép pedig ugyanezzel a képaláírással a Reuters fotóblogjáról. Most találtam rá:
Kim Jong-un (8th L, seated), the youngest son of North Korea’s leader Kim Jong-il (C), poses with the newly elected members of the central leadership body of the Workers’ Party of Korea (WPK) and the participants in the WPK Conference, at the plaza of the Kumsusan Memorial Palace in Pyongyang in this picture released by the North’s KCNA news agency September 30, 2010. North Korean state media released a photograph on Thursday of the reclusive state’s leader-in-waiting Kim Jong-un. North Korean leader Kim Jong-il anointed his youngest son as successor this week, promoting him to senior political and military positions. REUTERS/KCNA

A két kép perspektívája megegyezik. Szerintem egyértelműen kijelenthető, hogy a fotók ugyanabból a kameraállásból készültek. Az MTI/AP képen viszont négyszer annyi ember áll ugyanazon a helyen, negyed akkora méretben, mint a Reuterstől származón.

Egyértelmű a clonestamp. Az embereket kivágták a képről, lekicsinyítették őket, aztán ugyanarra a helyre visszahúzták a társaságot és kitöltötték az üres helyeket a kisebb méretű klónokkal.

De ki hamisított? Mindkét képalá szerint a KCNA adta ki a képet, mégis az AP kínálatában ment tovább a hamis fotó. - A logika szerint az AP képszerkesztői a ludasok, pedig az első tippem az lett volna, hogy a KCNA akarta ilyen módon tekintélyesebbnek beállítani a párttagokat.

A két képet egymásra rakva talán egyértelműbb:

Jól beszoptam én is. Holnap azért még ránézek a teljes méretűre mégegyszer.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése